Nieuws‎ > ‎

Open brief aan winnaars eerste ronde Kroonappels

Geplaatst 21 mrt. 2013 15:19 door Thijs Lommen   [ 31 mrt. 2013 14:31 bijgewerkt door Martijn Nykerk ]
Vijzelgrachtbuurt Amsterdam, 21 maart 2013

Beste winnaars van de eerste ronde van Kroonappels, 

Hartelijk gefeliciteerd met het behalen van de tweede ronde! Bij jullie in de buurt zal vast net zo enthousiast gereageerd zijn als hier in de Vijzelgrachtbuurt in Amsterdam. Die eerste ronde was trouwens op zich al heel leuk (heel wat buurtgenoten bij ons hebben weer nieuwe buurtgenoten leren kennen door de verkiezingscampagne). 

Nu gaan jullie en wij stemmen voor de tweede ronde. Als jullie gaan stemmen op een buurtproject in de regio Amsterdam, hopen we dat jullie zullen stemmen op Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, en het daarbij horende kinderprogramma. Graag vertellen we daarom hier iets meer over de achtergrond, het doel en de betekenis van onze buurtopera en het kinderprogramma. En nu met iets meer tekens dan de 1500 die de website van Kroonappels toestaat J

Achtergrond
September 2008 (bijna vijf jaar geleden): als gevolg van de aanleg van de Noord/Zuidlijn verzakken huizen op de Vijzelgracht in Amsterdam. In één van de huizen ligt een cadeau voor een jongetje dat de volgende dag jarig is, maar zijn ouders mogen het huis niet meer in.

"Er zal geen overlast zijn en het duurt maar enkele jaren", zei de gemeente in 2003 toen de werkzaamheden begonnen. "In 2011 gaat de metro rijden". Helaas is het anders gelopen. We hopen nu dat het werk in 2017 klaar is en dat dan ook de herrie, de verkeersonveiligheid en andere forse overlast voor de buurt voorbij zal zijn. 

Het buurtproject en het doel ervan
Het voetgangerslicht bij de gevaarlijke oversteekplaats op de Vijzelgracht inspireerde enkele buurtbewoners om iets te doen met de gebeurtenissen van de afgelopen jaren: het is zo afgesteld dat het vrijwel direct op groen springt als je wil oversteken. 

En zo dachten de buurtbewoners: het wordt tijd om op het knoppie te drukken, om zelf in te grijpen, iets te doen waar we blij van worden, wat ons inspireert. We grijpen de vervelende gebeurtenissen rondom de aanleg van de Noord/Zuidlijn aan als een kans om elkaar als buurtgenoten beter te leren kennen. We maken een buurtopera! Zelf. Door en voor buurtgenoten. Een familievoorstelling, dus ook kinderen doen mee. En bij een opera horen drama en romantiek. Het drama in de nacht van de verzakking is het startpunt van het verhaal dat we gaan vertellen. Liefde op de Vijzelgracht tussen de buurt (Julia) en de bouw (Günther) vormt ons plot. Wordt het nog wat tussen Günther en Julia? 

Rondom de buurtopera organiseren we ook een cultureel kinderprogramma. Om de kinderen in de buurt te stimuleren op een creatieve manier zélf betekenis te geven aan de bouw van de Noord/Zuidlijn op de Vijzelgracht. 

Betekenis van ons buurtproject
Het idee bleek een gouden greep: de buurt reageerde enorm enthousiast. Bewoners, winkeliers en anderen die in de buurt werken, gemeente, buurtscholen, iedereen wil betrokken raken bij ons project dat zoveel positieve energie opwekt in de buurt. Inmiddels zijn meer dan 80 vrijwilligers betrokken bij de buurtopera en het kinderprogramma. Dat aantal neemt nog iedere week toe. Ze schrijven het libretto, componeren de muziek, zingen in het koor, spelen in de band, organiseren de audities en repetities, werken aan de website, ontwerpen posters, bouwen decors, dragen bij aan de organisatie van het kinderprogramma enz. enz. Buurtgenoten (waaronder ook mensen van de gemeente en de bouwers!) leren elkaar kennen. Klik hier om te lezen waarom buurtgenoten aan ons buurtproject meedoen. 

 
De audities voor de volwassenen waren een groot succes (zie het leuke filmpje daarover onder deze brief). En het loopt storm bij de inschrijving voor de kinderaudities die op 12 en 13 april zullen plaatsvinden. Wij zijn op dit moment intensief aan het overleggen met buurtscholen, culturele instellingen, Dienst Metro en andere gemeentelijke instellingen over de concrete manier waarop we het kinderproject vorm zullen geven de komende maanden tot aan de première van de buurtopera (op 21 september, nationale burendag!). Klik hier voor een indruk van wat we gaan doen voor de kinderen. En wat zo enthousiasmerend is: buurtgenoten komen ook zelf met nieuwe initiatieven om bij te dragen aan het kinderprogramma (bijvoorbeeld een kinderorkest met zelfgemaakte instrumenten van afval van de bouwplaats).

De uitvoeringen van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn en het daarbij horende kinderprogramma zullen eind september voorbij zijn. Maar nu al is duidelijk dat ons project van blijvende invloed is op de buurt:  Buurtgenoten merken hoe inspirerend het is met elkaar aan zo’n project te werken en leren elkaar en de buurt op nieuwe manieren kennen. Wij willen hieraan ook ná nationale burendag een bijdrage blijven leveren met nieuwe activiteiten.

Tot slot
Natuurlijk willen we graag een Kroonappel winnen, net zoals jullie. Maar of je nu op ons stemt of niet, wij vinden het leuk te zijner tijd, wanneer de Kroonappels geplukt zijn, te horen hoe het gaat met jullie project. Wij bepalen samen met alle vrijwilligers die bij Günther en Julia betrokken zijn op welk buurtproject we in de 2e ronde zullen stemmen. Iedereen raakt enthousiast van alle mooie initiatieven die we voorbij zien komen, wie weet komen we elkaar nog eens ergens tegen.
Veel succes met jullie buurtproject! En natuurlijk met het verdere verloop van de prijsvraag van Kroonappels.

Met vriendelijke groet,

namens iedereen die betrokken is bij Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, en het daarbij horende kinderprogramma, 

Thijs Lommen, voorzitter van SCAVA