Nieuws

DVD van Günther en Julia nu beschikbaar!

Geplaatst 17 mei 2014 03:40 door Thijs Lommen

Het heeft even geduurd, maar nu is ie er dan: de DVD van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, met een gecombineerde beeld- en geluidsregistratie van de voorstellingen in speeltuin UJ Klaren op 20, 21 en 22 september 2013. Het is een prachtige registratie geworden!

De première van de vertoning van de DVD zal plaatsvinden op zondag 18 mei voor cast, band, crew en artistiek team van de buurtopera.

Zij die de DVD al besteld hadden en daarvoor een incassomachtiging hadden afgegeven zullen de DVD binnenkort ontvangen. Wij nemen daarvoor contact met u op. 

Nog geen DVD of CD van de buurtopera besteld? Dat kan nog steeds, via het formulier op onze website. Om de DVD en/of de CD van Günther en Julia te bestellen klik hier.

Tot slot: we kopieerden voor u een leuk verslag over de bouw van de Noord/Zuidlijn en de opvoering van de buurtopera in het kwartaalblad van Max Bögl. Lees over een "Fulminante Aufführung einer "Kiezoper" auf Initiative und unter Leitung der Anwohner der Vijzelgracht". Zie de kopie van het artikel onder aan dit bericht.

SCAVA treedt op bij afscheid Max Bögl van de Vijzelgracht

Geplaatst 13 apr. 2014 06:27 door Thijs Lommen   [ 13 apr. 2014 06:40 bijgewerkt ]

"We graven, we bouwen, wat niemand eerder kon. We bouwen een station van beton, beton, beton."

Op 23 mei a.s. neemt aannemer Max Bögl afscheid van de buurtgenoten op en rondom de Vijzelgracht tijdens een besloten feest in de ruwbouw van Station Vijzelgracht. SCAVA is verzocht tijdens dat feest een optreden te verzorgen en enkele succesnummers van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, nogmaals op te voeren voor de buurt. Op een wel heel bijzondere locatie dus, maar ook in ons eigen decor, dat gelukkig bewaard bleef na de voorstellingen in september 2013 en dat op 23 mei gebruikt zal worden voor de aankleding van het feest. Waarmee buurt en bouw nogmaals samenkomen onder de gele kraan, al vele jaren bovengronds symbool van de werkzaamheden op de Vijzelgracht.

Nieuwe projecten SCAVA

Geplaatst 18 mrt. 2014 00:59 door Thijs Lommen

Het is even stil geweest rondom SCAVA maar we hebben niet stil gezeten! De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan verantwoording en eindverslag van de buurtopera voor onze subsidiegevers. Dat is nu gelukkig afgerond, zodat we weer vooruit kunnen gaan kijken. We hebben veel plannen en we zijn ook al weer aan de slag gegaan met nieuwe projecten.

SCAVA is verantwoordelijk voor de culturele invulling van een groot feest op de Vijzelgracht eind mei 2014. Binnenkort volgt daarover meer informatie. 

Met hulp van SCAVA is een toneelcursus gestart voor de buurtgenoten die deel uitmaakten van de cast van Günther en Julia. En ook het koor gaat door: binnenkort starten zanglessen waarbij een groot deel van het koor van Günther en Julia betrokken is.  

Voorts is SCAVA druk bezig met het uitwerken van plannen om een cultureel platform voor de buurt op te zetten. Steunend op het netwerk dat SCAVA als producer heeft opgebouwd in het kader van de buurtopera over de Noord/Zuidlijn wil SCAVA als aanjager functioneren van kleinschalige culturele initiatieven door en voor de buurt. Door musici, theatermakers, kunstenaars, en andere cultureel actieve buurtgenoten met elkaar en met hun potentieel publiek in de buurt in contact te brengen en hen te stimuleren en inspireren tot het ontwikkelen van culturele projecten. In samenwerking met andere (culturele) instellingen zoals scholen, andere buurtverenigingen en de gemeente.

Inmiddels is SCAVA als buurtinitiatief ook te vinden op de nieuwe website van WeteringVerbetering (zie www.weteringverbetering.nl). 

Kortom: u hoort snel weer van ons!

Nu verkrijgbaar: de CD van Günther en Julia

Geplaatst 21 dec. 2013 07:43 door Thijs Lommen   [ 21 dec. 2013 22:53 bijgewerkt ]

Sinds afgelopen donderdag is de CD van Günther en Julia beschikbaar. Een CD met een gecombineerde geluidsregistratie van de voorstellingen van de buurtopera over de Noord/Zuidlijn op 20 t/m 22 september 2013.

De CD werd donderdagavond thuis bij de componist gepresenteerd aan allen die direct bij de productie van Günther en Julia betrokken waren. Alle nummers werden door cast en crew gedurende één uur en twintig minuten uit volle borst meegezongen. Langer had de buurtopera overigens ook niet moeten duren: meer muziek past niet op een CD. 

De CD is nu voor iedereen te koop voor € 15,- . Voor informatie en bestellingen kunt u terecht bij Barbara van Veen: bvveen72@gmail.com. Wees er snel bij. De oplage is niet onbeperkt!

De productie van de DVD met de beeldregistratie van de buurtopera heeft helaas enige vertraging opgelopen. Met name het monteren van de documentaire The Making of Gunther en Julia, uit vele honderden uren uniek beeldmateriaal van audities, repetities, productievergaderingen en interviews, kost meer tijd dan we hadden verwacht. We vragen dus nog even om uw geduld; we verwachten dat de DVD uiterlijk in april van 2014 beschikbaar zal zijn. Maar hij komt zeker!

Historische rondleiding op de Vijzelgracht

Geplaatst 17 nov. 2013 07:53 door Thijs Lommen   [ 17 nov. 2013 07:53 bijgewerkt ]

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de historische rondleiding voor volwassenen en kinderen door Cees Holtkamp op de Vijzelgracht op zondag 24 november a.s. van 10 tot 12 uur. We verzamelen om 9:45 uur voor patisserie Holtkamp. Na afloop is er een sinterklaasverrassing in de bakkerij van Holtkamp. 

Deelname door kinderen is gratis, volwassenen betalen 5 euro per persoon. Aanmelden via info@scava.net

Binnenkort beschikbaar: DVD en CD van Günther en Julia

Geplaatst 10 nov. 2013 07:40 door Thijs Lommen

Binnenkort komt de DVD uit met de registratie van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn. Als extra's biedt de DVD een extra registratie met de alternatieve kindercast alsmede een documentaire over "the making of" van de buurtopera en een registratie van het optreden van het Bouworkest. De registratie en de documentaire zijn gemaakt door professionele filmmakers (Zelovic Productions).

Ook zal binnenkort de CD beschikbaar zijn met de soundtrack van de voorstelling.

De DVD en de CD zullen in de loop van december 2013 beschikbaar zijn.

U kunt nu intekenen op de DVD en/of de CD via onze website. De DVD kost bij intekenen 20 euro en de CD 15 euro.

Om de DVD en/of de CD te bestellen via onze website ga naar http://www.scava.net/buurtopera/bestelformulier-dvd-cd. Heeft u al een machtiging afgegeven voor de DVD en/of de CD? Dan hoeft u natuurlijk niet nogmaals te bestellen via onze website. 

Bij intekening krijgt u bij de DVD en de CD een exemplaar van het programmaboekje waarin onder meer het hele libretto is opgenomen.

Met het kopen van de DVD en/of CD helpt u ons echt helemaal quitte te spelen bij de financiering van de buurtopera. We zijn er bijna... 

Er zijn overigens ook nog programmaboekjes los verkrijgbaar in de winkel van Boek 'n Plank op de Vijzelgracht nummer 11 (3,50 euro). De boekjes kunnen ook besteld worden via info@scava.net

Uitzending gemist?

Geplaatst 18 okt. 2013 12:25 door Thijs Lommen   [ 18 okt. 2013 12:26 bijgewerkt ]

Zo vlak voor de premiere op 20 september jl van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn, is het u misschien ontgaan, maar op 18 september was er een uitzending van "In de stad" bij AT5, waarin Frank Awick samen met Joop Braakhekke afdaalde in de bouwput op de Vijzelgracht. 

Aanleiding voor de uitzending vormde het boekje Kinderen van de Stad. In dat boekje is de toekomstige Noord/Zuidlijn de gids van samensteller Peter van der Lichte, die met (bekende) Amsterdammers en de bouwvakkers van de Noord/Zuidlijn praat over de Noord/Zuidlijn, buurten en mensen van Amsterdam (zie www.kinderenvandestad.nl voor meer informatie). Zoals we al eerder berichtten (zie Buurtopera als Amsterdams icoon 2013 in "Kinderen van de Stad") zal halte Vijzelgracht het aanknopingspunt zijn voor een verhaal over de buurtopera over de Noord/Zuidlijn. 

Kinderen van de Stad verschijnt eind november. Het kost 19,50 euro waarvan 3,50 euro naar een Amsterdams Goed Doel gaat.

Klik hier om de uitzending van "In de stad" van 18 september te bekijken.

Culturele activiteiten van SCAVA

Geplaatst 11 okt. 2013 05:18 door Thijs Lommen   [ 11 okt. 2013 05:19 bijgewerkt ]

De buurtopera over de Noord/Zuidlijn ligt dan wel achter ons, maar SCAVA gaat door met het organiseren van culturele activiteiten. Om te beginnen zijn er nog twee staartjes van het educatieve kinderprogramma dat SCAVA organiseerde rondom de buurtopera. 

Zondag 24 november a.s. van 10.00 tot 12.00 uur verzorgt Cees Holtkamp nogmaals een historische rondleiding op de Vijzelgracht voor allen die zich voor het culturele drieluik hadden opgegeven (in samenwerking met het Rijksmuseum en Bureau Monumenten en Archeologie), maar die niet hebben kunnen deelnemen aan de rondleiding op de Vijzelgracht op 8 september. De rondleiding eindigt in de bakkerij van Holtkamp. We verzamelen om 9:45 uur voor Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht. Ook voor diegenen die zich nog niet hadden opgegeven voor deze rondleiding is er nog plek. Aanmelden kan via info@scava.net. Kosten van de rondleiding (voor wie nog niet betaald heeft voor het culturele drieluik) zijn 5 euro per volwassene. Voor kinderen is het gratis. Met uw bijdrage steunt u de culturele activiteiten van SCAVA voor de Vijzelgrachtbuurt.

Daarnaast is er aanstaande zondag een bijzondere workshop georganiseerd door het Stedelijk Museum waarin kinderen artistiek kunnen klooien met bouwafval onder leiding van kunstenaar Coen Vunderink. Meer informatie over de workshop vind u hier: http://www.stedelijk.nl/agenda/workshops/klooien-met-bouwval. De workshop vindt onder andere plaats in het kader van het educatieve kinderprogramma van SCAVA rondom de buurtopera en het Stedelijk Museum verwijst bij de beschrijving van de workshop dan ook naar de buurtopera. Een groot aantal kinderen dat betrokken was bij de buurtopera en andere buurtgenootjes zullen deelnemen aan de workshop die inmiddels, helaas, volledig is volgeboekt.

Meld u aan voor "nieuws van SCAVA per email" via de link op de homepage van deze website en u blijft automatisch op de hoogte van alle culturele activiteiten die SCAVA nog zal organiseren in de toekomst.

Günther en Julia, verslag van een buurtopera

Geplaatst 8 okt. 2013 13:59 door Thijs Lommen   [ 8 okt. 2013 15:50 bijgewerkt ]

Regelmatige bezoekers van de speeltuin U.J.Klaren keken half september hun ogen uit. Binnen enkele dagen werd een gigantisch tentenkamp uit de grond gestampt. Vrijdag 20
september was het zo ver, de première van de buurtopera Günther en Julia, waar de buurt en zeker de 50-koppige, zich sinds februari suf repeterende cast van buurtbewoners reikhalzend naar hadden uitgekeken. In de grote theatertent werden dat weekend vijf uitverkochte voorstellingen gespeeld voor telkens zo’n 400 toeschouwers. 

Het werd een daverend succes. Niet in het minst door de prima teksten van Thijs Lommen, Floris de Monchy en Sjoerd Wildervanck, de zeer gevarieerde muziek van deze laatste en de bezielende leiding van dirigent Erik Waerts en regisseurs Thérèse Hoes  
en Henk Wouters. Niet alleen werd met een volledige amateurcast een bijna professionele voorstelling neergezet, maar ook werd het publiek aangestoken door het enthousiasme, dat van de voorstelling uitging. Of je nou getroffen buurtbewoner, of gemeentevertegenwoordiger was, iedereen werd geraakt door de optimistische boodschap van deze buurtpolitieke liefdesopera. Na afloop bleef het publiek ook prettig lang hangen om na te praten. 

De tenten zijn afgebroken. U.J.Klaren ligt er weer als vanouds bij. Maar zeker voor de deelnemers aan dit SCAVA-project is er toch het nodige veranderd. Nieuwe vrienden en kennissen zijn gemaakt. De zangers zijn tot een hechte groep aaneengesmeed, die vast in de toekomst nog wel eens van zich zullen laten horen. Na alle ellende van de afgelopen jaren, die de bouw van het metrostation Vijzelgracht met zich bracht, is het oog van de
buurt weer gericht op de toekomst.
De deelnemers aan de opera zitten wel met een kater, niet alleen door alle biertjes, die nodig waren om de stem te smeren, maar vooral omdat zoiets leuks voorbij is. 

Mocht u het gemist hebben: er komt een CD/DVD van. En ze kregen elkaar!

(tekst Jac Drewes met foto's van Martin Pluimers)

  


Programmaboekje buurtopera Günther en Julia nog verkrijgbaar

Geplaatst 25 sep. 2013 08:45 door Thijs Lommen   [ 25 sep. 2013 12:23 bijgewerkt ]

We krijgen van veel mensen de vraag of er nog programmaboekjes verkrijgbaar zijn van Günther en Julia, buurtopera over de Noord/Zuidlijn. Ja hoor, we hebben nog exemplaren! U kunt het programmaboekje kopen bij Boek 'n Plank op Vijzelgracht 11 (zie www.jeboekindewinkel.nl) voor 3,50 euro.

Het door buurtgenoot Elske de Kruijter ontworpen full color programmaboekje bevat een voorwoord van Bas Soetenhorst (journalist en schrijver van "Het wonder van de Noord/Zuidlijn"), een interview met Cees Holtkamp en Else van Dillen over de geschiedenis van de Vijzelgrachtbuurt en de impact van de aanleg van de Noord/Zuidlijn, de synopsis en het volledige libretto van de buurtopera, de namen en foto's van iedereen die meegewerkt heeft aan de buurtopera en veel prachtige foto's van onze fotograaf Martin Pluimers.

U kunt het boekje ook bestellen door ons een email te sturen (info@scava.net).

1-10 of 84