Audities voor Buurtopera Günther en Julia: een geoliede machine

Verslag van Floris de Monchy, deelnemer aan de audities

Tot in de puntjes voorbereid. Zo kun je de auditie samenvatten die op maandagavond 28 januari werd gehouden in de theaterzaal van De Kleine Reus voor de buurtopera Günther en Julia. Aan letterlijk alles is gedacht, getuige het gedetailleerde draaiboek dat zakelijk leider Thijs Lommen de nacht ervoor aan alle betrokkenen heeft gemaild. En dus kan niemand de geoliede machine verstoren. De koningin niet, die juist deze avond heeft uitgekozen om aan te kondigen dat ze haar ambt overdraagt aan haar zoon. En ook de eigenwijze auditant niet, die heeft bedongen dat hij naast de geprogrammeerde auditie ook nog een tweetal Mozart-aria’s mag zingen. Zijn moment of fame krijgt hij tijdens de rookpauze tussen de tweede en de derde groep.

De audities gaan in drie groepen van telkens 8 á 10 auditanten, die in een uur worden getest op zang- en spelvaardigheden. Ik zit in de eerste groep. Eerst leren we een kolderiek refreintje dat in de opera gezongen zal worden door de twee verkeersregelaars van de oversteekplaats bij station Vijzelgracht. “Het lampje van het leven springt wel eens op rood, je raakt wel uit het lood maar je gaat er niet van dood” zingen we. Eerst met zijn allen, voortreffelijk begeleid door Monique aan de piano en aangevuurd door dirigent Erik. Dan één voor één solo. Oei, dat valt absoluut niet mee. En dan speel ik eigenlijk vals: ik heb het ten slotte al vaker gezongen. Mijn andere auditanten zien het liedje voor het eerst en slaan zich er met veel bravoure en muzikaliteit doorheen.

Dan doen we onder leiding van regisseur en theaterdocente Thérèse Hoes een groot aantal spel- en improvisatie-oefeningen: “Je zit in de lift. De lift loopt vast. Je krijgt geen zuurstof meer” – dat is nog een van de makkelijker oefeningen. We eindigen met de opdracht om het zojuist geleerde liedje te verwerken in een scene op een begrafenis – we krijgen met ons vieren precies vijf minuten voorbereiding. Onze absurde sketch krijgt een hartelijk applaus van het creatieve team van de opera en van onze mede-auditanten, die het lied moesten verwerken in een bruiloftscène.

Om half negen zit het erop. Elsbeth, de rechterhand van Thijs, maakt van ons allemaal een kort fimpje op haar I-pad zodat het creatieve team, dat naast Thérèse en Erik bestaat uit componist Sjoerd en regisseur Henk, bij twijfel iedereen nog even op beeld kan terughalen. Ik zei het al: aan alles is gedacht. 

Meer dan 4000 flyers, tientallen posters op de ramen van ondernemers op en rondom de Vijzelgracht, op de hekken rondom de bouwput op de Vijzelgracht en elders in de buurt hebben hun werk gedaan: het maximale aantal van 60 (!) deelnemers had zich aangemeld voor de audities.

Foto's: Martin Pluimers


URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden


URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden


URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden


URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden


URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden