Even voorstellen: de artistieke leiding en begeleiding
Sjoerd Wildervanck (initiator, componist, libretto en muzikale leiding)

Als ouder van 3 meisjes ben ik jarenlang dagelijks over de bouwplaats van station Vijzelgracht in aanbouw gefietst. Dat dit gedrocht tussen de mooie Amsterdamse gevels uiteindelijk de inspiratie zou worden voor onze buurtopera had geen mens toen kunnen bedenken. Ondanks de overlast en verkeersonveiligheid hebben mijn kinderen en ikzelf ook een heerlijke tijd gehad. Als volgend jaar september Günther en Julia in première gaat is dat in het laatste schooljaar van mijn jongste dochter en dus een mooi afscheid van een aantal bijzondere en intense jaren. Daar denk ik dan aan als ik er nog eens langs fiets, in café de Wetering een bier drink of er 30 meter onder de grond onderdoor zoef.

Thérèse Hoes (regisseur)Erik Waerts (dirigent en repetitor)

In december 2012 kwam ik in contact met Sjoerd en anderen van de buurtopera. Ik was meteen enthousiast over dit initiatief. Als dirigent heb ik meerdere premières mogen doen en dat is elke keer weer een fantastisch gebeuren.

Na mijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam heb ik jaren als freelance trompettist gewerkt in een aantal Nederlandse orkesten waaronder het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Theaterorkest. Omdat ik ook directie had gestudeerd ging ik mij meer toeleggen op dat vakgebied. Momenteel dirigeer ik jeugdsymfonieorkesten en de leerorkesten in Amsterdam Zuidoost. Ik heb als dirigent samen met Jan Vayne (piano) veel concerten in het land gegeven met ons product Jan Vayne en the New Symphonic Experience, een professioneel kamerorkest. Ook dirigeerde ik een koor want tijdens mijn muziekstudie volgde ik zanglessen.

Ik woon in Lisse. Dus best ver van de Noordzuid lijn! Maar heb wel jaren in Amsterdam gewoond en ik mis het wel!

Els Streefkerk (repetitor/zangcoach kinderen)

In de opera Günther en Julia spelen natuurlijk ook kinderen mee uit de buurt! Ik zal meewerken aan de kinderaudities waarin we de beste kinderkandidaten uit de Vijzelbuurt gaan scouten. De kinderen die meedoen aan de voorstelling werken met mij in aparte kinderrepetities een bepaald aantal malen met mij aan de zang. Ik heb veel plezier en ervaring met muziek-en zanglessen aan kinderen en theatermaken (zie www.elsstreefkerk.nl), dus ik verheug me erop!

Maaike Coolsma (repetitor/zangcoach kinderen)

Ik zing al mijn hele leven. Van zingen word ik heel erg blij. Ik heb al veel verschillende dingen gedaan op zanggebied. Zo heb ik jaren op zangles gezeten en het conservatorium Zang Lichte muziek gedaan. Ik heb veel opgetreden en lesgegeven. Op dit moment ben ik actief als koorleidster van een kinderkoor. Verder ben ik juf van groep 3. Ik doe graag mee aan de buurtopera omdat ik het een superleuk en creatief idee vind. Het lijkt me te gek om het uiteindelijke resultaat te zien en te horen.
Floris de Monchy (libretto)

Sjoerd Wildervanck kwam twee jaar geleden naar me toe en vroeg: 'zullen we samen een opera schrijven'? Ik heb meteen 'Ja' gezegd, zonder een flauwe notie te hebben van waar ik aan begon. In het dagelijks leven begeleid ik mijn klanten bij het maken en geven van onvergetelijke presentaties, ik zing in een klassiek koortje en ik heb ook wel eens op het toneel gestaan. Maar een project als dit is volstrekt uniek en het is geweldig om eraan mee te doen. Het idee om straks de bewoners van de Vijzelgrachtbuurt een onvergetelijke avond te bezorgen over ónze beleving van de Noord-Zuidlijn bezorgt me nu al kippenvel.

Henk Wouters (regisseur)Thijs Lommen (libretto)
 
Juni 2012 vroeg Floris mij of ik mee wilde schrijven aan het libretto voor een buurtopera. Ik was meteen verkocht: een prachtige vondst om "het verhaal van de Vijzelgrachtbuurt over de Noord/Zuidlijn" om te zetten in muziektheater. Van het een kwam het ander: avonden met Sjoerd en Floris praten over verhaallijn, meeschrijven aan script en libretto, stichting helpen oprichten, organisatie op de rails zetten, publiciteit zoeken. Het is allemaal even leuk en interessant. Nooit gedacht dat ik zo in de Vijzelgrachtbuurt zou duiken (kan heel diep daar). En nooit beseft hoeveel energie, enthousiasme en expertise vrijwilligers kunnen opbrengen. Wat mij betreft is dit project nu al geslaagd!

Alison Bass (decor, kostuums en requisieten)

In april 2012 werd ik benaderd door Sjoerd en Floris om mee te helpen aan de buurtopera die toen nog de Noord-Zuidlijn heette. Wij kennen elkaar via onze kinderen die samen op basisschool de Kleine Reus zitten. Ik was meteen verkocht toen ik de muziek hoorde. Door hier aan mee te werken heb ik heel veel leuke buurtgenoten leren kennen en enthousiast gemaakt om mee te doen. Zelf ben ik een creatieveling en werk als colorist/stylist bij Madame Tussaud´s op de Dam en maak dagelijks de overlast mee van het bouwen van de ondergrondse. Ik kom uit Londen en vind de metro een doodgewone manier om mee te reizen. Hopelijk vinden de Amsterdammers dat over een tijd ook. Ik verheug mij erop om aan de slag te gaan met het maken van kostuums en het aankleden van de sets van de buurtopera Gunther en Julia.

Anne Brattinga (aanvullende technische zangtraining volwassenen)

Hallo, ik ben Anne Brattinga, zangeres en zangdocent (zie annebrattinga.wix.com/zangstudio). Ik houd praktijk op de Prinsengracht. Mijn zangstudio wordt niet alleen gebruikt voor zanglessen, maar is daarnaast ook galerie.
Ik ben geschoold in de jazz zang en hou erg van improvisatie. Ik organiseer improvisatieworkshops voor zangers, maar ook voor amateurs en bedrijven. Spannende bijeenkomsten zijn dat altijd. De Weteringbuurt is de plek waar ik geboren ben en ik heb er lange tijd gewoond. Nu is het huis op Prinsengracht 628 alleen werkplek en wonen mijn zus en neef in het woongedeelte. Ik hoorde pas laat van de buurtopera, en wilde graag iets bijdragen. Het is zo'n leuk project. Het gewicht dat jaren op de buurt drukte wordt omgezet in een zangproject. Wat een machtige transformatie!


Monique Copper (pianist bij de repetities)

Met plezier neem ik soms het instuderen van de liedjes over van Sjoerd, de componist. Hij kan zich dan volledig concentreren op zijn taak als componist. Want, wat een prachtig initiatief voor onze zeer oude buurt waar zo vele leeftijden genieten van het wonen maar het gedoe rondom de Noord Zuid lijn moeten slikken. Dit is een fantastische manier om hiermee met elkaar relativerend dus vol humor om te gaan. Ook al kunnen we in deze buurt in alle anonimiteit leven, dit gaat ons allemaal aan en bindt ons zelfs. We doen dan toch niets liever dan dit op deze wijze met elkaar te delen en kunnen hiermee ook enige speldeprikjes uitdelen in een waanzinnig positieve show met als briljante titel: Gunther en Julia! Dit beloofd echt wat!