Beeld en Geluid

Achtergrondinformatie bij de geluidsopnamen en beelden van de Vijzelgracht

Wat hoor ik?


6 mei - 12 mei

Na de herrie van de vorige opname wordt deze week het onhoorbare hoorbaar gemaakt. In de herrie van de bouwplaats zijn ook meer geheimzinnige geluiden verborgen: zo hoort u hier verschillende elektromagnetische velden van de bouwlampen, opgenomen met een zogenaamd 'telephone pick up coil'.

Wat hoor ik?


18 april - 29 april

Vandaag is de menselijke factor wat verder te zoeken.
Zet de speakers flink hard en geniet van de overweldigende herrie van de bouwplaats.

Wat hoor ik?


17 maart - 23 maart

De menselijke factor: als je zo op een ochtend rondloopt in de immense ondergrondse ruimte van Station Vijzelgracht met heel veel lawaai, dan is het een weldaad voor de zintuigen als je ineens in een wat afgelegen ruimte komt en daar gewoon één iemand bezig ziet met plamuren. Dan besef je dat het toch ook gewoon mensenwerk is...

Wat hoor ik?


11 maart - 17 maart

Deze week een wat langer geluidsfragment en een langere toelichting, maar het is dan ook een echt 'geluidsbaken': het alarmgeluid van de gele kraan op de Vijzelgracht. Voor heel veel mensen in de buurt zal dit een herkenbaar geluid zijn, sommigen vinden het vreselijk, anderen horen het niet meer, en sommigen waaronder ik, kunnen er zelfs wat moois in horen. Als je er wat langer naar luistert, vooral in combinatie met de andere omgevingsgeluiden, neem je het misschien waar als een klankcompositie, een muziekstuk over de stad. Na ongeveer 1 minuut in deze opname hoor je - als je goed luistert - zelfs een muzikaal interval, een zogenaamde kleine septiem tussen het alarmgeluid en een ander machinaal geluid (tip: dat is ook het interval tussen de eerste twee noten van het lied somewhere ('There's a place for us') uit de West Side Story). Verder hoor je in de opname ook andere typische omgevingsgeluiden, de trambel, fietsers en een brommer die langskomen.

Nog wat aardige weetjes over de kraan (met dank aan Boukje Witten van de Noord/Zuidlijn). De kraan wordt elke dag gebruikt. Hij heeft een draagkracht van 2 x 12,5 ton (voor 2 hijskabels). Het 'alarmgeluid' is een arbo-eis, een waarschuwing voor de bouwers dat de kraan heen en weer rijdt. Met de kraan kun je niet alleen spullen hijsen, maar ook mensen. Daarvoor zijn er zogenaamde 'manbakjes' die bijvoorbeeld bij een calamiteit kunnen worden gebruikt.

De kranen worden bediend door speciaal hiervoor opgeleide medewerkers, zo'n 7 man. Ze zijn herkenbaar aan de rode helm.

Dan is er nog de gele kleur van de kraan. Geel is volgens Boukje de huiskleur van aannemer Max Bögl, maar misschien is het juist de huiskleur omdat geel geassocieerd wordt met bouwmachines. Mocht iemand weten waarom bouwmachines meestal geel zijn dan horen we dat graag!

Wat hoor ik?


4 maart - 10 maart

We blijven deze week bij het beton, maar deze week een bovengronds geluid: de betonmixer. In de wand van vorige week, de Oostwand, gaat zo'n 170 m3 beton. Met die 170 m3 beton zou je ook zo'n 510 badkuipen kunnen vullen.


Wat hoor ik?


25 februari - 3 maart

U hoort deze week het geluid van betonijzer dat tegen elkaar schuurt bij het voorbereiden van het vlechten. De dimensies zijn hier toch wel even anders dan wij gewend zijn. De diameter van het ijzer dat hier wordt gebruikt is maar liefst 32 mm. In totaal zit er zo'n 50 ton ijzer in deze wapening. Die is voor de Oostwand van Station Vijzelgracht met de afmetingen 12 m lang, 9 m hoog en 1,5 m dik.


Wat hoor ik?


18 februari - 24 februari

Ook deze week hoort u het geluid van voetstappen. Deze keer van het onderste niveau van het toekomstige station Vijzelgracht, waar te zijner tijd het perron zal zijn. Daar is het nu nog een modderpoel (we waren blij met de laarzen...) waar heen en weer wordt gelopen.


Wat hoor ik?


11 februari - 17 februari

Het geluid dat hoort is afkomstig uit het toekomstige Vijzelgrachtstation. Het is het lievelingsgeluid van Richard Koenders van Dienst Metro (oude naam: projectbureau Noord/Zuidlijn), die ons begeleidde bij de ondergrondse tocht om deze opname te maken.

Het is het geluid van veiligheidslaarzen op de stalen trappen tussen de verschillende niveaus.


Wat hoor ik?


voorproefje (tot 11 februari)

Het geluid dat u gehoord heeft, is het geluid van een rijdende gele kraan zoals het geklonken heeft enige jaren geleden op de bouwplaats van de eerste halte van de Noord/Zuidlijn in Noord. 

bord aan de zuidwestzijde van de bouwplaats op de Vijzelgracht. 

Meer informatie over de functie van dit bord volgt binnenkort.